Bizony mondom néktek, a világ legjobb dolga az úgynevezett "szolidaritási sztrájk". Még a sima munkabeszüntetésnél is sokkal kellemesebb, tisztább, szárazabb érzés. Mert ugye a hagyományos sztrájknál van valami elérendő cél (azt most ne firtassuk, hogy az egységsugarú Gaskó-akcióknál mi ez a cél, de legalább van), valami, amiért érdemes tüntetőleg letenni a lapátot, fiókba rakni a tollat, kikapcsolni a monitort. A szolidaritási sztrájknál azonban semmi ilyesmi nincs. Nincs bajunk a munkáltatóval, nem akarunk béremelést meg jutalékot a privatizációból, hanem csak úgy simán nem dolgozunk. Hátradőlünk a karosszékben, lábakat keresztbe az asztalra, munka meg az ablakba. Aranyélet. No, így megy ez a Váci utcai általános iskolában. Vagy mégsem.

Múlt hét közepén szépen beíratták a nebulók ellenőrzőjébe, hogy május 8-án rendkívüli iskolai szünet mián nem lesz tanítás. Mit ad Isten, pont ezen a napon van a félévi rendszeres Gaskó-performansz, amelyhez - szolidaritásdiból - ezúttal csatlakozik néhány pedagógus-szakszervezet is. Vannak még ilyen véletlenek, ne csodálkozzunk annyira. A bibi csak az, hogy hiába szolidarítanak annyira, rendkívüli iskolai szünetet elrendelni sztrájk miatt akkor sem lehet. Illetve lehet, csak nem szabad. Mert ugye minimális szolgáltatást nyújtani kell, ráadásul a közoktatási jogszabályok elég jól leírják, milyen célból lehet rendkívüli iskolai szünetet tartani (konkrétan ha rendkívüli időjárás, járvány, természeti csapás vagy más elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem biztosítható, vagy az iskolába járás jelentős veszéllyel, illetve kárral járna), és a sztrájk az nincs köztük. No nem is írták be hogy márpedig mink most szolidarítunk, egyszerűen csak nem indokoltak.

A szülők meg szívhatják a fogukat, meg kivehetnek egy újabb nap szabadságot, hogy vigyázzanak csemetéjükre, mert az erre hivatott intézményben tán épp Gaskó-napot tartanak. Hogy mi célból, azt talán már a neves szakszervezeti vezéren kívül senki sem tudja. Az önkormányzat meg komótosan megvakarja a tökét, és miközben a Bohém hotelel kapcsolatban azonnal pattogott mint a nikkelbolha, most inkább ásítva a másik oldalára fordul. Mi több: egyetért. Vagy legalábbis erre következtethetünk abból, hogy rendkívüli iskolai szünetet a fenntartó egyetértése nélkül elrendelni nem lehet, itt pedig úgy elrendelték, mint a huzat.

Arra azért roppantul kiváncsi volnék, hogy egész konkrétan mi lesz az a rendkívüli időjárás, járvány, természeti csapás vagy más elháríthatatlan ok, ami miatt holnap a Váci utcába járó gyerekek szülei otthon maradnak. Arra meg főleg kiváncsi volnék, hogy erről hogy értesült múlt héten - előre - az iskola és az önkormányzat. Mert ennyi erővel a jövő heti lottószámokat is simán tudhatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://belvarosom.blog.hu/api/trackback/id/tr251107993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása